Има информация за поръчителите и извършителите на взрива срещу главния прокурор Иван

...
Има информация за поръчителите и извършителите на взрива срещу главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Демерджиев: При инцидента с Гешев не е използван тротил, а рядко вещество, което не може да убие

Има информация за поръчителите и причинителите на взрива срещу основния прокурор Иван Гешев, само че тя е оперативна - огромна част от нея се обработва от анализаторите, които изпрати Европол, това съобщи Министерство на вътрешните работи министърът Иван Демерджиев пред медиите в коридорите на Народното събрание.

" Ще създадем всичко належащо с целия запас и партньорските служби, за да стигнем до причинителите и поръчителите на този гърмеж. Има съответни данни, които сочат към избрани лица. До момента не съм казвал нищо по-различно от това, което изнесе основният прокурор и заместникът му. Казах огледално обстоятелствата такива, каквито са. И постоянно ще го върша ", уточни Демерджиев и добави, че когато се води едно такова следствие, то би трябвало да е изцяло независимо, а по думите му прокуратурата знае по какъв начин да обезпечи това. 

Демерджиев съобщи, че при случая с основния прокурор не е употребен тротил, а рядко употребявано вещество, посочва Българска телеграфна агенция. 

" Това дава избрани насоки при следствието ", сподели министърът. 

" Това взривно устройство, даже и при непосредствено попадение в този брониран автомобил, не може да проникне в купето и да нарани, още по-малко да убие пасажерите в купето.Факт е, че всеки един от тях е жив и здрав. След като се откри типът на взривното вещество и взривното устройство, без да има подготвени експертизи, е ясно от какъв вид е то. Самият вид не разрешава. Вече когато има конкретика, ще станат ясни и детайлности ", добави за гърмежа той. 

Така за следващ път вътрешният министър влезе в несъгласие с шефа на Национална следствена служба Борислав Сарафов, който в дните след гърмежа настойчиво повтаряше, че  " Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент и с осколки с размерите на човешки нокът. Не става въпрос за заплашване, а за атентат, за ликвидиране на основния прокурор. Огненият дирек, който е изригнал е бил с височина 4-5 м. Взривното устройство е заложено в средата на голям дъгообразен завой, където скоростта се намалява до много ниски нива. На мястото е открит кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Очевидно бомбата, взривното устройство, е с готовност да убие. Не е било за заплашване ". И към този миг Сарафов не се е отрекъл от думите си, както го направи във връзка с изказванията си, че в Гешев е пътувал със фамилията си по време на случая с гърмежа.

" Нямам несвързано изявление по тематиката и мисля, че някой различен дължи опрощение по тази причина, че подведе българските жители. Аз внесох изясненост по тематиката и в случай че тя е довела до вътрешни раздори в прокуратурата, мога да се извиня, сподели Демерджиев във връзка апела на основния прокуро Иван Гешев да с извини за думите си, че има притеглен запозодрян по следствието.

" Дали има нарушаване при допускането на израелския специалист на мястото на случая, би трябвало да кажат следователите. Това, което ме впечатли, е, че не се знаеше самоличността на този човек. Това е проблем, защото не може незнайни лица да посещават местопроизшествието, което би трябвало да е непокътнато, посочи още той.

По повод войната по пътищата и последните тежки произшествия със починали и потърпевши хора, вътрешният министър съобщи, че Министерство на вътрешните работи от дълго време е взело ограничения. 

" Това, което обаче, не е задоволително, е, че няма резултати ", допълни той и моли: " Има тематики, измежду които сигурността по пътищата и домашното принуждение, по които Министерство на вътрешните работи единствено не може да се оправи. Имаме потребност от всички институции, които са ангажирани с тези тематики. "

" Ние започнахме безкомпромисна борба с пияните и дрогираните водачи, но както виждате при последния случай момчето няма нито алкохол, нито опиати в кръвта. Става въпрос просто за един млад водач, който за жалост, подценявайки опциите си и обстановката, подхождайки безконтролно, е довел до гибелта на двама млади. В забележителна степен е предопределил и своя живот, както и този на околните си ", сподели още министър Демерджиев и прикани всеки, който сяда зад кормилото, да бъде доста виновен. 

По думите му институциите, вместо да трансферират отговорността на други, стопаните на пътя да си зададат въпроса - кой дава отговор за светофарните уредби, за легналите служители на реда, кой би трябвало да обезпечи изискванията.

" Ще напомня, че мобилната камера, която сложихме на мястото на случая, където Семерджиев умъртви две девойки, продължава да стои. Там имаше ангажимент да има стационарна камера и Столична община трябваше да я постави, само че няма. На други места, където също имаше такива обещания, също още няма. Министерство на вътрешните работи не може да покрие всички дефицити в страната. Стараем се, само че дано всички упреци не са към нас ", добави министърът. 

Във връзка с полицейската акция с обиска в нощен клуб в Пловдив вътрешният министър акцентира, че не е разпоредил тази интервенция, нито е бил авансово известен за нея.

" Такива интервенции организираме, ще организираме и би трябвало да провеждаме срещу разпространяването на опиати. От началото на годината са извършени над 2000 такива интервенции, арестувани са доста килограми наркотични субстанции, образувни са близо 2500 досъдебни производства, близо 3000 индивида са арестувани. Публична загадка е какво се случва в питейните заведения нощем. Разпоредил съм тези, които се занимават с такива практики, да бъдат открити и осъдени, само че това не може да става за сметка на правата на клиентите и няма да позволи да се засягат безпричинно правата на жители ", сподели още Демерджиев.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР